Det gör mig Trumpen

Allmänt / Permalink / 0
Vid sidan om den ihopskottade snöhögen tittar snödropparna fram i rabatten. Det är ett kärt återseende och ytterligare en vink om att våren nalkas. Vi kan redan märka att dagarna är längre och nu är vi ifatt Bangalore. Ljust strax före sextiden på morgonen och mörkt igen strax efter sextiden på kvällen. Skillnaden är att i Sverige blir dagarna längre för varje vecka. I Bangalore är det ingen större skillnad över året. Man har ungefär tolv ljusa timmar oavsett årstid.
Indierna var väldigt nyfikna på Sverige och hur det är att leva här. De ser Sverige som ett himmelrike och ljusa sommarkvällar är de väldigt fascinerade av. De tror naturligtvis att de är varma och behagliga som i Bangalore, men vi vet ju bättre. Det är ingen självklarhet att kunna sitta ute och njuta av en svensk sommarkväll även om det är ljust. I så fall är det jacka på. När jag berättade om norra Sverige och en sol som finns på himlen dygnet runt, då snurrade det ordentligt i huvudet på dem. Som om det var en skröna eller en beskrivning från en annan planet.

Kanske den planeten där USA ligger. För ett land som är beredda att välja en stolle som Donald Trump till president kan väl inte ligga på den intellektuellt utvecklade planeten Jorden? Och det är inte vilket land som helst vi pratar om, utan det mest inflytelserika. Nu är vi inte där än, men sannolikheten för att han blir republikanernas kandidat i höstens presidentval ökar för varje primärval. Det vore som att utse Bert Karlsson till statsminister i Sverige. Men där Bert Karlsson är knallpulverpistol är Donald Trump kärnvapen. När Bert Karlsson skjuter från höften hinner inte ens Mr Trump få upp pickadollen ur hölstret innan han fyrar av. För mig är valet givet. Vad som helst utom Trump är att föredra. För USA:s trovärdighet och för världsfreden.
Här är några av hans uppmärksammade uttalanden:
– Mexikaner är våldtäktsmän, droghandlare och inte särskilt intelligenta. Vi måste bygga en mur mot det landet för att inte få in dem över gränsen.
– Jag ifrågasätter om Obama egentligen är född i Amerika. Visst, han viftar med en födelseattest, men är den verkligen äkta?
– Hur ska Hillary Clinton kunna tillfredställa USA när hon inte ens kan tillfredställa sin egen man?

Kommentarer överflödiga. Vem som helst ”but not Donald Trump for president”!

Primärval, förresten. Vad är det för snurrigt påfund? Det ska vinnas delegater och helst superdelegater, för annars finns risken att de röstar på någon annan av kandidaterna. Superdelegater har nämligen rätt att rösta på vem de vill, oavsett partitillhörighet. De vanliga delegaterna får minsann rätta in sig i ledet. Och de svenska medierna går helt bananas och skickar sina politiska redaktioner över pölen för att bevaka. Det är navelskåderi utan dess like och ingen av oss vanliga dödliga borde egentligen bry oss förrän framåt hösten. Det är då det verkligen börjar. När Clinton och Trump, som det verkar just nu, ska åka runt och debattera mot varandra. Jag ser med spänning fram emot alla grodor som vi kan förvänta oss kommer hoppande ur Trumps käft.
Att kalla USA för en demokrati är att ta ut svängarna en aning. Det finns länder som är betydligt mer demokratiska. Kanske till och med Indien, som anses som världens folkrikaste demokrati. Om det inte vore för den ofantligt utbredda korruptionen inom statsapparaten skulle jag utan att tveka anse att Indien är mer demokratiskt än USA.

Till top