Chawla

Allmänt / Permalink / 1

I gårdagens inlägg om simningen nämnde jag att Matildas lag vann den prestigefyllda lagtävlingen. Skolans samtliga elever är indelade i fem olika lag och under läsåret möts lagen i ett antal olika utmaningar, där de enskilda lagmedlemmarna samlar poäng till laget via sina prestationer. Lagen är namngivna efter kända indiska personer och Matilda är medlem i laget Chawla. Till skillnad mot några av de andra lagnamnen, till exempel Gandhi och Nero, gissar jag att Chawla är relativt okänd för de flesta svenskar, men nu ska vi råda bot på det. Det är dags att vara lite seriösa för en gångs skull.

Kalpana Chawla föddes 1961 i indiska Karnal och var den första indiska kvinnan i rymden. Dessutom den andra indiska personen i rymden överhuvudtaget.
Efter avslutad bachelorexamen vid universitetet i Chandigarh, flyttade hon till USA för att förverkliga sin dröm att bli austronat. Efter studier vid University of Texas blev hon därefter antagen till NASAs rymdprogram.

Chawla gjorde sin första rymdfärd med rymdfärjan Columbia 1997, men av olika anledningar dröjde det ända till 2003 innan det var dags igen, även denna gång med Columbia. Tyvärr blev det sista färden både för Chawla och för Columbia. Som många av er kanske minns så exploderade rymdfärjan i samband med landning och samtliga sju i besättningen avled omedelbart.

Minnet av Kalpana Chawla lever kvar på många ställen, både i Indien och USA. Institut, skolor, tekniska stipendier, asteroider, satelliter, gator och inte minst Matildas lag är döpta till minne av Kalpana Chawla.

Laget Chawla höjer segerbucklan i triumf efter segern vid Stonehill Interhouse Swimgala 2015.
 

Från en sorglig nutidshistorisk händelse till en mer aktuell som tynger indierna på bred front. Indien lyckades inte besegra Australien i semifinalen och missar därmed chansen att försvara sin titel i cricket-VM.
Hela landet gick på halvfart under torsdagen och vid alla de små spartanska trottoarserveringar som har en TV bildades små klungor av människor som försökte få en glimt av matchen.
Australien började med att slå och samlade på sig så många ”runs” (poäng) att det blev en omöjlig uppgift att hämta in när det blev Indiens tur att vara det slående laget. Indierna inledde ändå starkt och stämningen framför TV-apparater och mobilers live-score sändningar var på topp, men det blev tidigt uppenbart att Australiens försprång var ointagligt och humöret dalade alltmer.

Inte för att jag bryr mig jättemycket om cricket-VM, men det var synd att Indien inte tog sig till final. Det hade varit kul att få uppleva hysterin och stämningen runt finalen. Dessutom har vi planerat att åka till Bandipurs nationalpark på safari söndag-tisdag, en resa på cirka sex timmar i bil. Med Indien i en samtidig cricket-VM final hade det blivit en behaglig och smidig resa på bilfria öde vägar.

Simning och Shiro

Allmänt / Permalink / 0

Onsdagen den 25 mars blev en fin dag att minnas. Som vanligt klarblå himmel men ett par behagliga grader svalare än igår, termometern orkade ”bara” upp till 36, och Matilda gjorde tävlingsdebut i simbassängen när Stonehill Interhouse Swimgala 2015 avgjordes. En massa glada barn från jordens alla hörn som simmade ett oändligt antal heat med olika simsätt och distanser. Men så är det ju i simningen. Det är femtioelva olika mästerskap, fyra olika simsätt samt varierande distanser och mängder av kombinationer som gör en alldeles snurrig. Långbana, medley, fjärilssim, kortbana, inomhus, lagkapp, öppet vatten, frisim osv. En duktig simmare med någorlunda allround egenskaper måste kunna  hämta hem ett tjugotal medaljer på en säsong.

Är orienteringen på väg i samma riktning, med sprint, medeldistans, långdistans och ett par stafetter på det? Det börjar pratas om att dela på VM-veckan eftersom de olika loppen inte får plats. Lösningen kanske är ännu mer renodlad specialisering. Att till exempel Jerker ”Mästarn” Lysell är sprinter och fokuserar enbart på det och inte som vid sommarens VM i Italien där han först springer sprint, för att några dagar efter kastas in även i långdistansloppet. Jämför med friidrotten, där det nog skulle höjas på både ögonbryn och annat om Usain Bolt tog hem 100-meters guldet ena dagen för att sen starta på 10 000 meter några dagar senare.
 Annat var det på Egil Johansens och Öyvind Thons tid. Då sprang man ett VM-lopp vartannat år. Den som vann var den odiskutable världsmästaren, the one and only, punkt slut. Och inte sällan var det de just nämnda som fick bära den åtråvärda titeln.

Tillbaka till simningen. När Matilda kom till Indien var hon hygglig på bröstsim, något annat simsätt hade hon inte ens provat på. Men månaderna här har gjort underverk tack vare regelbunden simträning i skolan samt några lektioner som Inger och hon tagit med en simlärare på Palm Meadows.
Matilda ställde upp i två olika discipliner, 25 meter bröstsim och 25 meter frisim. För att mildra förväntningarna och den eventuella besvikelsen hade vi förberett henne väl med att bara man gör sitt bästa, det spelar ingen roll hur det går, bara man har kul osv.
Men här var inte tal om att plaska fram i myspystempo. Matilda visade en tävlingsanda som sällan framskymtar annars och det slutade med en första och en andraplats, dessutom seger för hennes lag Chowla i den prestigefyllda lagtävlingen. Matilda var stolt och glad och föräldrarna åkte hem med ett lättat och förnöjt leende på läpparna.

Breanna och Matilda strålar ikapp efter dubbelsegern i 25 meter frisim

Det här med tävlingsinstinkten måste vi komma ihåg att berätta för Björn om. Han är tävlingsinstinkten personifierad och han uttrycker ofta oro för att Matilda inte verkar bry sig om placeringar och hur det går när hon tävlar. Den här förvandlingen kommer få honom på väldigt gott humör.
Matilda forsar mot guldet i 25 meter bröstsim
 
Ingers födelsedag avlöpte lyckat. Efter en fantastiskt avslappnande och professionellt utförd massage på Angsana Spa avslutades kvällen med att hennes mor bjöd oss alla på sjurätters teppanyakimiddag på Shiro. Och det är bara att hålla med min kompis Asim, Shiro är något extra. Miljön, maten och de exotiska kockarna är väl värda ett besök. Förutom att laga maten på teppanyakihällen framför dig så utför de allehanda tricks med sina jätteknivar och maten de lagar. Som till exempel jonglering med ägg och även en del enklare trolleritrick för barnen. Mycket uppskattat och råkar ni ha vägarna förbi Bangalore, gör ett besök på Shiro i den flotta gallerian UB City.
Framför ögonen på oss trollar Nemo fram sitt välsmakande stekta ris.
 
I det förra inlägget nämnde jag semifinalen i Cricket-VM mellan Indien och Australien som skulle spelas under onsdagen. Det visade sig att den avgörs under torsdagen. Om det var planerat så från början och bara jag som mot förmodan missuppfattat det låter jag vara osagt. Själv tror jag arrangörerna flyttade den en dag för att inte stjäla uppmärksamhet från Ingers födelsedag. Väldigt fint gjort.
Men i morgon smäller det och Indien stannar upp. Första VM:et på, som det låter på indierna, 100 år utan den stora nationalhjälten Tendulkar i laget. Ska det bära ända fram till final? Vi har snart svaret. Heja Indien!
 
Mätta och belåtna lämnar vi Shiro för den här gången.

En stor dag

Allmänt / Permalink / 1
Idag är det Ingers födelsedag, den 45:e i ordningen, och det ska naturligtvis hurras och firas ordentligt. Vi har förberett ett heldagsprogram som börjar med att vi åker ut till Stonehill och hejar på Matilda när hon deltar i PYP:s (mellanstadiets) simtävlingar.

Därefter bär det av hemåt, med stopp för lunch på vägen, för att sen bege oss till Angsana Spa där asiatisk lyxmassage och förfriskningar väntar.

På kvällen är det till sist platser reserverade vid Shiros teppanyaki-bord. Shiro är läcker en asiatisk restaurang som fått ett omnämnande tidigare här i bloggen och det är Ingers och Matildas stora favorit här i Bangalore.
Teppanyaki är en slags japansk matlagning och ordet betyder järnplatta på japanska. På Shiro är det en gigantisk spishäll som man sitter runt och äter sin middag, samtidigt som man bevittnar hur den japanske kocken lagar till rätterna framför ögonen på dig. Det är ett nöje i sig att se hur han hanterar sin respektingivande jättekniv när han snittar kött och grönsaker. Mycket underhållande och exotiskt.

Dagen är inte bara stor för vår familj utan även för indierna, men kanske inte främst för att Inger fyller halvtant. Idag spelas nämligen semifinalen i cricket-VM mellan Indien och värdnationen Australien och min gissning är att befolkningen kommer ägna den betydligt större uppmärksamhet än Ingers födelsedag.
Det är Ingemar Stenmark varning utfärdad i landet, om ni minns hur Sverige stannade upp varje gång han dansade ner till ytterligare en världscupseger, och på jobbet har vi förberett med storbildssändning i ett av konferensrummen för att överhuvudtaget få personalen till jobbet. Det är inte meningen att de ska få sitta där och häcka varje minut av den förmodligen 6-7 timmar långa matchen, men de kan gå dit och se de avgörande momenten samt avslutningen som förväntas bli rafflande. På spel står en finalbiljett mot den andra värdnationen Nya Zeeland som efter stor spänning slog Sydafrika i den första semifinalen som spelades igår.
Australien är ett mycket skickligt lag och har hemmaapubliken i ryggen. De flesta förståsigpåare här i Bangalore verkar överens om att Indien är underdogs, trots att de är regerande världsmästare.

Intresset för cricket är hysteriskt i Indien, inget annat land är i närheten, och på sikt är det svårt att se vilket land som ska kunna mäta sig med indierna. Det är samma fenomen som med längdskidåkning i Norge. Intresset för sporten har i flera år varit så mycket större i Norge än i andra länder och nu börjar det synas i resultatlistorna. De flesta medaljerna går till norska jäntor och guttar och det viftas med norska flaggor som aldrig förr.

I kontrast till skidåkningen har våren slagit till på allvar i Bangalore. Igår var det nytt värmerekord för året med 38 grader och idag förväntas ungefär samma temperatur. Långkalsongerna och toppluvan är undanstoppade för länge sedan. Vår chaufför Babu däremot klagar på att det fortfarande är lite kyligt på kvällskvisten då temperaturen kryper ner mot 30 grader.

Till top