Bomber och granater

Allmänt / Permalink / 0

Sitter på flygplatsen i Amsterdam och funderar på det här med terrorister. Blir så jädrans trött på att en massa oskyldiga människor får sätta livet till när hjärntvättade självmordsbombare slår till. Den här gången var det i Bryssel. Var är det nästa gång? Stockholm? Köpenhamn? Omöjligt att veta och hur skyddar samhället sig emot människor som inte värderar sitt eget liv högre än att de är beredda att smälla av en bombväst? Jag tycker det är läskigt och jag kan inte låta bli att fundera över hur de är funtade. Hur kan man bli sån och är det verkligen rätt taktik? Betyder det inte ännu fler bomber från uppretade fransmän, ryssar och amerikaner över IS-områden i Syrien och Irak? Vad tjänar IS på det i längden? Så många gratispoäng samlar de inte i västvärldens syn på islam, vilket även drabbar den övervägande skaran muslimer som är lika vänliga och medmänskliga som de flesta andra medborgare.
Line är på träningsläger på kontinenten med juniorlandslaget och attentaten fick konsekvenser även för dem. På väg från Belgien till Frankrike blev de fast vid gränsen som var stängd för passage. Som orienterare gäller det att hitta bästa vägvalet och genom att leta sig bort från motorvägen lyckades de tas sig in i Frankrike via småvägar.

I Amsterdam är det däremot lugnt. Kanske lite fler poliser än vanligt, men ingen synlig oro och inga köer i säkerhetskontrollen. Jag och min kollega Johan är ute på en fakirresa. Taxin hämtade kl 03:40, flyg från Landvetter kl 06:20 med ankomst Schiphoel kl 07:50. Möte under dagen på ett stålverk utanför Amsterdam och sen tillbaka till Sverige igen. Det är en galen och uppskruvad värld, där vi människor stressar runt i de osynliga ekorrhjulen.

Påsken firar vi i Århus hos Ingers föräldrar. En dansk påsk skiljer sig inte så mycket från hur den ser ut i Sverige. Det är ägg och sill i centrum, men kanske lite mer hysteri runt de danska ölproducenternas påskebrygd.
Förutom umgänge med släkten ska Matilda och jag hinna med att springa Påskelöb, en tredagars orienteringstävling som är en av Danmarks största under året.
Line firar som sagt sin påskvecka med träning utanför Paris. Björn får äta sina ägg tillsammans med det danska seniorlandslaget i Slovenien där de är på träningsläger i hela två veckor.
Glad Påsk önskar jag till er alla. Ät inte för mycket godis!

Till top