Indier tycker de är pack i stan

Allmänt / Permalink / 0

Att Indien och Pakistan inte är dödspolare och knappast dansar runt granen tillsammans vet de flesta, men hur många känner till bakgrunden till fnurran?
Här kommer en chans att införskaffa nyttig allmänbildning om den långdragna konflikten.

Huvudorsaken till tvisten startade i efterbörden till Det Andra Världskriget och sönderfallet av det brittiska kolonialväldet. Imperiet delades in i tre länder, Indien, Pakistan och Bangladesh.
Under kolonialtiden hade bergsområdet Kashmir haft en viss grad av självstyre med en indisk hinduistisk furste vid rodret. Det beslöts nu att fursten fick avgöra vilket av länderna Kashmir skulle tillhöra. Fursten var alltså hinduistisk, men befolkningen bestod till drygt 2/3-delar av muslimer och många i Pakistan menade därför att Kashmir borde tillhöra Pakistan.
Redan 1947 small det på allvar för första gången då några muslimska stammar gjorde uppror mot fursten, som omedelbart sprang med svansen mellan benen till indierna och bad om militär hjälp. Och hjälp fick han, men på ett villkor. Att fursten accepterade Kashmir som indiskt territorium, vilket han behövde cirka tre sekunders betänketid för att gå med på. Det här tyckte Pakistan liknade kattskit och ett krig bröt ut mellan länderna som varade i två år och skördade närmare 5000 människoliv.

Med hjälp av FN lyckades man till slut nå ett fredsavtal. I uppgörelsen ingick att Pakistan skulle dra tillbaka sina styrkor från den tredjedel av området som de ockuperat, medan Indien lagt rabarber på resten och där de skulle få behålla en liten styrka för att bevaka freden. En folkomröstning skulle även hållas där Kashmirs befolkning gavs chansen att säga sitt om framtiden.
Trots att det gått över 60 år sedan det ursprungliga fredsavtalet undertecknades har inget av detta hänt.  Mer än att Indien tagit fasta på rätten att behålla en liten styrka. En liten nätt armé på cirka 500 000 soldater närmare bestämt som bevakar Indiens intressen.
Istället för förbrödring mellan länderna har det fortsatt med dödliga skärmytslingar som vid fyra tillfällen blossat upp i regelrätta krig. Man bedömer att över 300 000 människor fått sätta livet till genom åren.

 

För att spä på det komplicerade läget ytterligare knatade plötsligt Kina in i början av 60-talet och la beslag på ett rejält stycke Indienkontrollerat område av Kashmirs angränsande norra delar. Indien bestrider än idag den ockupationen, men det är konflikten med Pakistan som är den väsentliga och mest spända.
Möjligen är det alla svensktillverkade haubitsar och granatgevär som Indien förfogar över i Kashmir som än så länge avskräcker Pakistan från värre saker än att då och då fyra av en harmlös salva med automatgevären. Konflikten anses nämligen som en av världens farligaste eftersom de iblandade parterna i värsta fall kan få för sig att börja kasta kärnvapen på varandra. Bägge länderna ser varandra som ockupationsmakter och det är bara i ett avseende de är överens. Inget av länderna vill se ett själständigt Kashmir. 

Varför är det då värt att ödsla människoliv för ett kargt bergsområde i Himalaya? Det finns flera skäl och som så ofta förr är värdefulla naturtillgångar en av anledningarna. En annan är vattenförsörjningen då flera av de bägge ländernas största floder har sina källor i Kashmir. En tredje är det strategiska läget.
På senare år har relationerna tinat upp betydligt och det är en försonligare ton mellan länderna, speciellt mellan makthavarna. För ute på Bangalores gator, hos den indiska allmänheten, har det länge låtit annorlunda. Där raljerar man över konflikten och synen på grannlandet Pakistan liknar, åtminstone på ytan, mer den Sverige har på Norge. Även här förekommer historier om varandra och några av dem är till och med identiska med våra Norgehistorier. Som den en indier på jobbet drog häromdagen. Vet du vad det är för skillnad på Pakistan och yttre rymden? I rymden kan det finnas intelligent liv.

Till top