Hundra tusen öar

Allmänt / Permalink / 0

Vit sand, turkosa laguner och fantastisk snorkling i fiskrika korallrev. De flesta svenskar känner väl till Maldiverna, ögruppen mitt ute i Den Indiska oceanen, och för många är det drömresmålet nummer ett för en semester. Men hur många har hört talas om ögruppen Lakshadweep Islands, tidigare kallat Lakhadiverna? Det är Indiens eget paradis och inte alls lika exploaterat som Maldiverna? Det anses som ett av världens vackraste resmål, men är okänt för de flesta. Inte minst för att resor dit regleras starkt av de indiska myndigheterna. Endast 6000 besökare per år beviljas det speciella tillstånd som krävs för att resa till Lakshadweep och det enklaste sättet att ta sig dit är via paketresor som den statliga resebyrån SPORTS arrangerar.

Solen går ner i Den Indiska Oceanen.
 

Lakshadweep är Indiens minsta unionsterritorium och betyder hundra tusen öar på sanskrit, men riktigt så många öar handlar det inte om. Inte fler än 36 faktiskt, varav endast tio är bebodda. Av dessa är endast fyra öar tillåtna att besökas av utlänningar. Invånarantalet är drygt 60 000, varav cirka 11 000 bor i huvudstaden Kavaratti. Befolkningen livnär sig främst på fiske och tonfisk är en viktig exportvara. Vem vet, nästa gång du öppnar Abba-burken kanske det är en bit tonfisk från vattnen runt dessa öar som du sätter tänderna i?
Lakshadweep är Indiens enda korallöar och ligger mitt ute i den stora oceanen, 400 km väster om Kerala på det indiska fastlandet, och geologiskt är det en fortsättning på samma undervattensbergkedja som Maldiverna. Här finns några av världens absolut finaste stränder och korallreven erbjuder snorkling och dykning i absolut världsklass. Tack vare myndigheternas strikta hållning mot massturism är öarna och miljön orörd och bevarad, utan de sedvanliga indiska sophögarna. Få bebodda platser i världen är så oexploaterade som dessa öar. Så Maldiverna med alla era överdådiga turistresorter, släng er i väggen. Nästa gång det är dags för snorkling får det bli på Lakshadweep Islands. Paradise on earth in Incredible India!

Matilda på snorkeltur.
Till top