Välarrangerat

Allmänt / Permalink / 1

Sjätte gången gillt? Ja, kanske. En av killarna på kontoret kom tillbaka från ett två veckor långt besök hos sina föräldrar i andra änden av landet och han verkade hoppfull. Kanske är sökandet äntligen över? Det senaste året har hans föräldrar nämligen letat efter en lämplig gemål och vid fyra tillfällen har det gått så långt att de tilltänkta träffats och synat varandra, men det har inte lett till något bröllop. Ungefär som att köpa en bil. Det gör man sällan osett. Då åker man till bilhandlaren och kollar på bilen. Gillar man färgen, är den i bra skick och hur verkar den att köra? Går det att göra något på priset? I giftermålsfallet kan man dock inte räkna med att få göra en provtur.
En gång har han och den tilltänkta makan tyckt att det här verkar lovande och värt att satsa på, men den gången hittade inte föräldraparen någon kemi mellan sig och då är det kört. Att föräldrarna gillar varandra är viktigt. Nästan lika viktigt som att de blivande makarna tror sig kunna hitta kärleken.
Den andra gången gillade inte hans föräldrar tjejen och då är det ännu mer kört. Att föräldrarna accepterar den blivande makan är minst lika viktigt som att de som ska ingå äktenskap fattar tycke för varandra. Det är något som sonen har allra största förståelse för och accepterar utan att gnälla. Efter bröllopet är det nämligen vanligt att sonens föräldrar flyttar in hos paret och hur skulle det fungera om föräldrarna och svärdottern är som hund och katt?
Två av gångerna har det tilltänkta paret inte trott sig kunna hitta någon attraktion mellan sig och varit överens om att inte gå vidare, vilket åtminstone hans föräldrar respekterat. Killen har ibland en möjlighet att säga nej, inte lika ofta tjejen, men att indiska föräldrar är så hänsynstagande och lyhörda för sina barns önskan kring livspartner är sannerligen inte självklart.
Vid det femte tillfället var det en riktig pingla som han blev störtförälskad i vid första ögonkastet, men då visade det sig att hennes föräldrar hade förskönat sin samhällsstatus och sitt ursprung. Kastsystemet är förbjudet enligt lag i Indien sedan många år tillbaka, men det är på papperet. I praktiken lever det i alla högsta grad kvar och giftermål mellan olika kast är fortfarande ovanligt.

Indiska bröllop är maratonhistorier. Vid det femtioelfte kortet tillsammans med ytterligare några avlägsna släktingar är det svårt att frambringa ett leende.
 

Men nu verkar det alltså gå vägen. Paret kände att det nog skulle kunna tända till och föräldrarna hittade också rätt. Nu återstår bara en sak innan det blir bröllop. Att stjärntydare ger klartecken att himlakropparna står rätt för de unga tu. Om de inte gör det så är det bara att fortsätta jakten. Stjärnorna utmanar man inte i första taget och många bröllop ställs in på grund av att Karlavagnen och Tre vise män, eller vad astrologen nu tittar på, för tillfället befinner sig i disharmoni med varandra.

Till slut ett positivt besked som fick Matilda att jubla i högan sky. Stonehill har accepterat en reducerad skolavgift, mer i linje med den tid som återstår av terminen. Det betyder att Matilda kan gå färdigt terminen och vara med på avslutningen. Glädjen gick inte att ta miste på. Ingen skoltrötthet där inte.

Till top