Norge i kris

Allmänt / Permalink / 0

Jag vaknar tidigt av en flock skränande fiskmåsar. Ute är det gråmulet och den friska vinden från sydväst får flaggorna att stå rakt ut på sina stänger. Jag är i Stavanger och jag förmodar att det här är det väder som möter upp de allra flesta morgnar på den norska västkusten. Jag har varit i Stavanger ett par gånger förut och då har det också varit grått. Det är nog Stavangers färg. Olika nyanser av grått. Eller kanske svart som i olja. Stavanger är huvudstaden för den norska oljeindustrin. Under många år har Ekofisk, Eldfisk och allt vad Nordsjöns oljefält heter fyllt på den norska stadskassan och många privata plånböcker med groteskt mycket pengar. Landet är fritt från stadsskuld och i den statliga norska oljefonden finns tusentals miljarder kronor.  Det är så sjukt mycket pengar att till och med Joakim von Anka hade tappat räkningen. Men nu är det andra tider. Oljepriset har varit nere och vänt runt 30 $ per fat, att jämöra med över 100 $ per fat för ett par år sedan. Det är kris i branschen och tusentals anställda har fått lämna sina anställningar i Norge. Hotellen är halvtomma och norrmännen klagar över de tuffa tiderna. Ändå är det svårt att tycka synd om norrmannen som kör runt i sin Tesla eller Mercedes. I lusekofta så klart.
Investeringarna fortsätter trots konjunkturen och nyligen öppnades Norges största hotell ute på Eldfisks plattformar. 551 enkelrum, med gourmetrestaurang, toppmodernt gym och alla förströelser man kan tänka sig. Utom bar förstås. All alkoholförtäring är strängt förbjuden ute på plattformarna.

I Indien jublar man däremot när oljepriset är lågt. De förbrukar mängder av olja och gas, men landet har få egna tillgångar. Man är beroende av import och ett lågt oljepris gynnar landets hysteriska konjunkturutveckling. Vi jublar över en BNP-tillväxt på 2-3 %. I Indien pratar man om kris när det kryper ner mot 6-7 %.
Kompisen Karin klagar över värmebölja i Bangalore med en dagstemperatur runt 37 grader. Stackars dem. Själva njuter vi av +5 och spöregn här i Vänersborg.

Till top