Chawla

Allmänt / Permalink / 1

I gårdagens inlägg om simningen nämnde jag att Matildas lag vann den prestigefyllda lagtävlingen. Skolans samtliga elever är indelade i fem olika lag och under läsåret möts lagen i ett antal olika utmaningar, där de enskilda lagmedlemmarna samlar poäng till laget via sina prestationer. Lagen är namngivna efter kända indiska personer och Matilda är medlem i laget Chawla. Till skillnad mot några av de andra lagnamnen, till exempel Gandhi och Nero, gissar jag att Chawla är relativt okänd för de flesta svenskar, men nu ska vi råda bot på det. Det är dags att vara lite seriösa för en gångs skull.

Kalpana Chawla föddes 1961 i indiska Karnal och var den första indiska kvinnan i rymden. Dessutom den andra indiska personen i rymden överhuvudtaget.
Efter avslutad bachelorexamen vid universitetet i Chandigarh, flyttade hon till USA för att förverkliga sin dröm att bli austronat. Efter studier vid University of Texas blev hon därefter antagen till NASAs rymdprogram.

Chawla gjorde sin första rymdfärd med rymdfärjan Columbia 1997, men av olika anledningar dröjde det ända till 2003 innan det var dags igen, även denna gång med Columbia. Tyvärr blev det sista färden både för Chawla och för Columbia. Som många av er kanske minns så exploderade rymdfärjan i samband med landning och samtliga sju i besättningen avled omedelbart.

Minnet av Kalpana Chawla lever kvar på många ställen, både i Indien och USA. Institut, skolor, tekniska stipendier, asteroider, satelliter, gator och inte minst Matildas lag är döpta till minne av Kalpana Chawla.

Laget Chawla höjer segerbucklan i triumf efter segern vid Stonehill Interhouse Swimgala 2015.
 

Från en sorglig nutidshistorisk händelse till en mer aktuell som tynger indierna på bred front. Indien lyckades inte besegra Australien i semifinalen och missar därmed chansen att försvara sin titel i cricket-VM.
Hela landet gick på halvfart under torsdagen och vid alla de små spartanska trottoarserveringar som har en TV bildades små klungor av människor som försökte få en glimt av matchen.
Australien började med att slå och samlade på sig så många ”runs” (poäng) att det blev en omöjlig uppgift att hämta in när det blev Indiens tur att vara det slående laget. Indierna inledde ändå starkt och stämningen framför TV-apparater och mobilers live-score sändningar var på topp, men det blev tidigt uppenbart att Australiens försprång var ointagligt och humöret dalade alltmer.

Inte för att jag bryr mig jättemycket om cricket-VM, men det var synd att Indien inte tog sig till final. Det hade varit kul att få uppleva hysterin och stämningen runt finalen. Dessutom har vi planerat att åka till Bandipurs nationalpark på safari söndag-tisdag, en resa på cirka sex timmar i bil. Med Indien i en samtidig cricket-VM final hade det blivit en behaglig och smidig resa på bilfria öde vägar.

Till top