På väg hem

Allmänt / Permalink / 0
 
 
 
Mina intryck av Brasilien är positiva, men man ska ha i åtanke att vi bara varit här några dagar och att det mestadels har handlat om arbete. Och att äta kött. Jäklar vad mycket kött vi har tryckt i oss. Det har blivit en sen delikat brasiliansk barbecuebuffé varje dag och vi har med all säkerhet tryckt i oss en bit över ett halvt kilo varje gång. Det får bli en bantningskur när vi kommer hem och för att döva miljösamvetet får jag plantera minst en hel regnskog någonstans för att klimatkompensera. Men det var det värt för de brasilianska stekarna var delikata. Jag hade unnat de stora köttälskarna Inger och Line den kulinariska upplevelsen. 
 
Nu sitter vi på flygplanet och väntar på en fakirflygning som ska ta oss hem till Europa igen. Idag hade vi lite tid över och passade på att ta en snabb sightseeing i Rio de Janeiro. Vi tog oss upp till Christo Redento, den gigantiska Kristusstatyn på det 710 m höga berget Corcovado mitt i den stora staden. Statyn är 38 m hög och väger 1145 ton. En rejäl pjäs skapad av skulptören Paul Landowski mellan 1922 och 1931. Den byggdes för att fira 100-årsdagen av Brasiliens självständighet från Portugal och även Sverige har ett finger med i bygget. Betongen i fundamentet levererades av Skånska Cement och kommer från Limhamn. 
Utsikten från bergstoppen utöver mångmiljonstaden Rio är magnifik.
I samband med min morgonjogg utefter Copacabana såg jag även det första och enda tecknet på att det ska arrangeras ett sommar-OS i Rio de Janeiro med start om ca två månader. På en liten del av stranden höll man nämligen på att bygga upp en stadion för beachvolleyturneringen. Vi pratade med några brasilianare och de var djupt oroade över hur arrangemanget skulle gå. De flesta arenor är långt ifrån klara och de fruktade ett katastrofalt fiasko. Det blir spännande att se om de får rätt. 
Herrejesus vilken staty!
 
 
Sockertoppen
Till top