Bhavia

Allmänt / Permalink / 0

Så var jag på benen igen. Efter att ha rensat magen på omklädningsrummets golv så försvann illamåendet ganska snabbt. Idag på morgonen kunde jag äta frukost utan större problem, men eftersom jag fortfarande var rätt hängig och även hade lite feber så stannade jag hemma och jobbade hemifrån.

Idag har jag hittat en ny maid. Eller städerska är ett bättre ord för hon kommer inte laga mat och ta hand om tvätt, bara städa huset varannan dag. Hon heter Bhavia och hon gör samma arbete för Davids familj. De har bara gott att säga om henne och mitt första intryck när hon kom förbi idag var enbart positivt. Lugn och vänlig och gav ett mjukare intryck än Hema.
Nu gäller det att avsluta anställningen av Hema. Att hon tömmer rummet på baksidan på alla grejer som är kvar sedan hon bodde där och att hon lämnar tillbaka nycklarna. Det sistnämnda är viktigt om du inte vill ha oönskat besök i huset. Jag säger inte att det kommer att hända, men du kan inte vara svenskt naiv i Indien och ta för givet att du kan lita på folk.
Utan att prata alltför ont om Hema så ska det ändå bli skönt att få ett avslut. Allt tjafs om arbetstider och osäkerheten om hon ens ska dyka upp eller inte har tagit för mycket energi. När tjänstefolket blir en källa till bekymmer och dåligt humör då har liksom hela syftet gått förlorat.

Palm Meadows är ganska tomt på svenskar och i viss mån även andra västerlänningar för tillfället. De flesta är redan hemma i Sverige på semester och det märks inte minst runt poolen. Där är det folktomt, trots att solen tittat fram och värmen återkommit de senaste dagarna. Inte ens den pålitliga stamgästen Malin, Ingers före detta tennispartner, är där eftersom familjen flyttat hem till Örebro igen.

 Malin ser inte alltid ut så här. Bara under firandet av Holi.

Det var många familjer, inte bara svenska, som flyttade hem nu i juni när skolan slutade och det är det jobbiga. Personer man gillar och snabbt blivit vänner med flyttar hem eller vidare i världen och det blir många vemodiga avsked. Det är en ständig ruljangs av utomindiska familjer som lämnar och nya som flyttar in och bor här i ett par år. Bara på vår lilla gata flyttade tre familjer ut och husen står tomma och ödsliga. Det ska bli intressant att se om de hittar hyresgäster till alla tre. Speciellt till det som ligger närmast oss där en fransk familj bodde fram till för ett par veckor sedan då de flyttade hem till Toulouse igen. Det är ett gigantiskt hus och hyran sägs ligga på drygt 50 000 SEK. Ja, ni läste rätt. I Bangalore kan du hitta hus att hyra från kanske 500 SEK till egentligen hur mycket som helst. Spännvidden är enorm. Men hyr du ett hus för 500 så får du räkna med att klara dig utan rinnande vatten och toa, du kanske inte ens har en spis men däremot lite andra snyltande hyresgäster som råttor och kackerlackor.

Konkurrensen för de exklusiva boendena hårdnar dock då nya bostadsområden växer upp i snabb takt. Än så länge har ägarna av husen i Palm Meadows lyckats hålla uppe hyresnivåerna, men det är nog bara en tidsfråga innan det börjar krypa neråt. Det har redan börjat ske i närliggande inte lika populära områden. Idag kan du nämligen hyra ett nybyggt, större och betydligt modernare hus med egen pool för samma pengar eller till och med lägre om du väljer att bosätta dig i ett område i utkanten av staden. Nackdelen är de långa transporterna till jobb och skola samt sämre sociala förutsättningar. För en medföljande familj är det inte jättekul att sitta själva i ett hus med egen pool hela dagarna hur fint huset än är. Där är Palm Meadows fortfarande nummer ett med ett stort socialt nätverk och många möjligheter till aktiviteter tack vare hotellet Palm Meadows Club. Och helheten är viktig. Trivs inte den medföljande familjen är det svårt att göra ett bra jobb.

Till top