Happy Republic Day

Allmänt / Permalink / 0
 

Republic day, den kanske stoltaste dagen under året för alla stolta indier. Dagen då Indiens egen konstitution trädde i kraft. Klart det måste firas. Och det firas rejält med flagghissning och sammankomster med högstämda tal. I New Delhi spar man inte på krutet utan kör en parad som heter duga. Utsmyckade elefanter, kameler, hästar och så krigsprylar så klart. Marscherande soldater, pansarvagnar och andra krigsfordon i en till synes oändlig rad. Och flaggor, viftande med miljontals indiska flaggor som till och med bräcker norrmännen vid en femmil i Holmenkollen.
Men det räcker inte med det. Ett par dagar senare kör man för säkerhets skull en ”Beating retreat ceremony” där Indiens alla försvarsgrenar deltar i ett fingerat slag vid Raisina Hills utanför New Delhi. Skådespelet följs av hundratusentals åskådare och hedersgäst är alltid Indiens president.

Indien har faktiskt två nationaldagar, Independence day och Republic day. Independence day infaller den 15 augusti och uppmärksammar att britterna just den dagen året 1947 bestämde sig för att överge sitt styre och dra hem till London igen. Efter många års kamp hade motståndsrörelsen med Mahatma Gandhi i spetsen segrat och Indiens resa som självständig stat tog sin början. Ickesamarbete, fredligt motstånd och sanning i alla lägen var Gandhis främsta "vapen" i kampen för rättvisa och självstyre. Utåt sett en fredlig kamp, men bakom kulisserna skördades åtskilliga människoliv. Gandhi pratade om att det var skillnad att slåss för något man tror på eller att slåss för att straffa och av ondska.

Det dröjde dock ända till november 1949 innan Indiens egen konstitution var klar att tas i bruk. Den godkändes i parlamentet och den 26 januari 1950 trädde den i kraft. En alldeles speciell dag i den indiska historien och som alltså döpts till Republic day. Men när Indien gick in i sin egen konstitution var Landsfadern Gandhi redan borta, mördad på hösten 1948 av en fanatisk hindu som tyckte att Gandhi var alltför välvilligt inställd till muslimerna. Gandhi hade en ambition att ena landet och när han i en intervju fick frågan om han verkligen var hindu gav Gandhi det legendariska svaret;
- Jag är hindu, men också muslim, jude, kristen och buddhist.

Till top