26 november – en dag förknippad med terrorism

Allmänt / Permalink / 0
Idag blir det ett dramatiskt och seriöst inlägg, ett stycke terroristisk nutidshistoria från Indien.
För oss västerlänningar är 11 september för alltid associerat till terroristattentaten i USA, där de dramatiska inflygningarna i World Trade Centers skyskrapor i New York är de mest kända.
Indien har drabbats av många terroristattacker genom åren och en av de värsta skedde vid dagens datum den 26 november för sju år sedan.
I en koordinerad attack, som startade den 26 november 2008 och sträckte sig över fyra dagar, genomförde tio gärningsmän tolv olika skjutningar och bombningar runtom i Mumbai. Den mest spektakulära attacken utfördes mot lyxhotellet Taj Mahal, där förövarna tog gisslan och höll ut i tre dagar innan indiska specialstyrkor stormade hotellet. Totalt dödades 164 människor i dåden och över 300 skadades mer eller mindre allvarligt. Händelsen uppmärksammades världen över och fördömdes kraftigt.
 
Gärningsmännen var pakistanska medborgare och tillhörde den islamistiska militanta gruppen Lashkar-E-Taiba. De slog till efter flera månaders förberedelser i ett av terroristgruppens träningsläger i den del av Kashmir som ockuperats av Pakistan. Från början var det 26 män som tränades och till slut valdes de tio främsta galenpannorna ut för det diskutabla nöjet att sannolikt offra sina egna liv för att ta andras.
Av de tio gärningsmännen överlevde endast en, Ajmal Kasab, och polisen har med hjälp av vittnen och förhör med Kasab fått en ganska klar bild av vad som hände och vilka som var ansvariga. Kasab fick inte mycket för sin samarbetsvilja utan dömdes till döden 2012 och avrättades genom hängning kort därpå.
Indiska myndigheter slog snabbt fast att terroristdåden utförts av pakistanska medborgare. Man menade att attacken planerats och utförts på ett sådant sätt att pakistanska myndigheter måste ha känt till det, vilket naturligtvis Pakistan förnekade. Efter att ha konfronterats med överväldigande bevisföring erkände slutligen Pakistan att dåden var utförda av pakistanska medborgare, men tog samtidigt avstånd från alla inblandning. Under stark press från USA grep Pakistan flera medlemmar ur gruppen och dömde dem för inblandning i dåden. Detta efter hjälp med bevisföring från Indien. Farhågor fanns att terroristattackerna skulle äventyra de förbättrade relationerna mellan Indien och Pakistan, men så blev tack och lov inte fallet.

Attentaten hade kunnat förhindras om polisen hade tagit larmen från lokala fiskare på allvar. Gärningsmännen tog sig från pakistanska Karachi till Mumbai i snabba motorbåtar och hade konfronterats av lokala fiskare. På frågan vad de var för ena och varför de var beväpnade hade de fått ett aggressivt svar att sköta sig själva och inte vara för nyfikna. Fiskarna fattade misstankar mot männen och ringde polisen, men som så många gånger förr när personer från Indiens lägre samhällsklasser kontaktar polisen så negligerades larmet.
I ett tidigt skede passerade även männen en lokal polisstation i Mumbai, men istället för att gå till motattack släckte de räddhågsna poliserna ner byggnaden och låste in sig i källaren.

Från fanatisk terrorism till fantastiskt väder. Jag vet i alla fall vad jag föredrar. I Bangalore har det äntligen slutat regna och solen är tillbaka. För andra dagen i rad ser vi en klarblå himmel och temperaturen tog omedelbart ett skutt uppåt. Nu visar termometern på de vanliga 30 graderna igen och sannolikt kan vi förvänta oss att det mer eller mindre förblir så resten av vår tid i Indien. Vilka härliga framtidsutsikter! Nu ser vi fram emot lite poolhäng i helgen. Det var ett bra tag sedan det hände.

 

 

Till top