Män kan vara vidriga

Allmänt / Permalink / 0

Tänk vad stort inflytande medierna har. När jag var i Sverige var det flera som kommenterade hur förfärligt det är med alla våldtäkter i Indien. Och man kan inte annat än hålla med, men våldtäkter är väl lika fruktansvärda var de än sker? En indisk våldtäkt är inte värre än en svensk våldtäkt.

Svenska medier har för tillfället ett indiskt våldtäktstema. När det skrivs något om landet är det om barn- eller gruppvåldtäkter, sällan något annat. Och naturligtvis präglar det kraftigt svenskarnas syn på Indien. Men faktum är att det händer en hel del andra saker i ett land som är stort som en hel kontinent och rymmer 1,2 miljarder människor, händelser av både negativ och positiv karaktär. Men det skrivs det inget om i svensk press för nu är det våldtäkter som gäller.
I förra veckan läste jag just en sådan artikel i en svensk tidning. En fruktansvärd historia som fick plats på förstasidan. Det var en minderårig flicka i Delhi som förts bort från sina föräldrar under ett strömavbrott där parken de vistades i blev kolmörk under några minuter. Ett par timmar senare hittades hon inte långt därifrån, sexuellt utnyttjad. Tack vare övervakningskameror kunde man identifiera två män och gripa dem i ett närliggande slumkvarter en kort stund därefter. Hur kan man ens komma på tanken och hur fungerar hjärnorna på män som utför något sådant?
Det finns alltför många liknande historier från Indien och de får stor uppmärksamhet även här. Både i medier och vid protestaktioner på gatorna.

En uppmaning till alla indiska snuskgubbar; låt småtjejerna vara!
 

Några sidor in i samma svenska tidning läser jag en kort artikel om en annan våldtäkt. Utförd i Sverige, men den får betydligt mindre utrymme. En ung kvinna hade drogats på krogen och lurats med till en lägenhet där minst två gärningsmän förgripit sig på henne. Hon minns händelsen som i ett dimmigt töcken och det enda polisen hade att gå på var att hon trodde de pratade med varandra på ett främmande språk. Jag kan tänka mig hur kommentarerna svallar på Flashback, smygrasismens högborg. Ingen var gripen och polisen har sannerligen inte mycket att gå på för att hitta förövarna, som väl troligen kommer att gå fria.

Våldtäkter är ett stort problem i Indien, inte tal om annat. Överhuvudtaget är många kvinnors situation tuff även om det inte går så långt att de våldtas. Men Sverige är sannerligen inte förskonat från våldtäkter heller och i viss mån får vi nog sopa lite framför vår egen trapp innan vi fördömer. Framförallt reagerar jag på att allt är så mycket råare idag. Nu är det gruppvåldtäkter och gärna lite misshandel på det som gäller. Så var det väl inte förr i tiden?
Vad är det egentligen för fel på alla manliga kåtbockar, för vi läser ju aldrig om kvinnogäng som gruppvåldtar?

I Indien straffas våldtäktsmän med döden eller mer vanligt livstids fängelse. Blir de inte fällda i domstol så tar ofta den allmänna mobben saken i egna händer och lynchar de misstänkta. Inte sällan avslutar de med att hänga upp dem till allmän beskådan i ett träd.
I Sverige är fängelse det värsta vi kan ta till, men jag har ett bättre förslag till straff. Varför inte skära av en viss kroppsdel på förövarna så har man i alla fall säkerställt att de våldtäktsmännen inte blir återfallsförbrytare vare sig de kommer på tanken eller inte.
 
Till top