Vive la France

Allmänt / Permalink / 0

– Förresten, det kommer fem fransmän och bor hos oss nästa vecka innan de åker vidare till O-ringen i Borås. Björn nämnde det liksom i förbigående när vi var i Norge på JWOC. Att ha barn bjuder på ständiga överraskningar.
Så nu är vi invaderade av franska landslagsorienterare. Det är väskor och träningskläder lite varstans och tvättmaskinen går i skift efter att de varit på resande fot med träning och tävling i ett par veckor. Det genererar nämligen en del smutstvätt.
Det är fem väldigt trevliga fransmän och eftersom de är duktiga på engelska är det inga problem att konversera med dem. Men det låter lite som barägaren Renée i den gamla kultserien ”Allå, allå emliga armén”.

Idag visade vi upp det finaste Vänersborg har att erbjuda. Nej, inte Skräcklan eller slussarna. Jag menar så klart Starkebo. Vi sprang den fina sommarbanan som är uthängd på den norra delen. Den rekommenderas starkt om ni inte redan varit ut på den. Enda nackdelen var valet av färg på snitselbanden. Guld och svart visade sig vara rena kamouflagefärgen och kontrollerna var väldigt svåra att se. De kunde lika gärna grävts ner eller varit gröna, det hade inte gjort någon större skillnad.

 Inför träning på Starkebo
 

Annars präglas dagarna av förberedelser inför O-ringen i Borås. Fixa i ordning husvagnen, packa, förbereda med mat osv.
Att åka till Borås på semestern låter inte särskilt sexigt för den gemene svensken. Det är inte direkt känt för att bjuda på fint väder och vi förbereder oss på en del regn. Uppsidan är att få umgås med vänner och att få chansen att springa orientering. Det sistnämnda blir det inte mycket av i Indien.

Annars är semestern sig lik. Det går i ett och som vanligt är det mer likt ett arbetsläger än avkoppling och rogivande stunder. Det är mycket som ska hinnas med när man har lite fritid.

Av naturliga skäl blir det inte så mycket om Indien de här veckorna när jag är i Sverige. Lite snappar jag ändå upp från de svenska tidningarna. Bland annat har Pakistans och Indiens premiärministrar bestämt sig för att bli bättre kompisar. Det är dagsnotering på den relationen och innan de hunnit träffats och hänga lite så kan det ändra sig över en natt.
Dessutom har 27 pilgrimer trampats ihjäl vid bad i en av alla de heliga floderna i Indien. Tusentals religiösa fanatiker försökte nå det helgade vattnet på samma gång och det blev panik i folkmassan. En sådan händelse är omöjlig bland oss nordliga hedningar och vi har ju inte ens en helig flod att vallfärda till. Det enda ställe med vätska som svenskarna vallfärdar till är Systembolaget och det kan väl knappast anses som en helig plats.
 
Quentin och Nicolas kepshyllar den självutnämnde mästaren Jerker Lysell, orienteringens motsvarighet till Petter Northug. Omän på en betydligt beskedligare och ödmjukare nivå.
Till top