Chennai under vatten

Allmänt / Permalink / 0

Förkylningen drar sig sakta tillbaka, men nästäppan kämpar emot. Efter nästan två veckors träningsuppehåll är det lätt att skjuta på det första passet. Jag vet hur jobbigt det blir. Lungor som hos en storrökare och inte ett steg gratis. Förr i tiden gick det snabbt att komma igång efter ett förkylningsuppehåll, men nu är det andra bullar.

Regnet är tillbaka. Efter ett par dagars sol och behagliga temperaturer uppemot 30 så vällde molnen och 23-graderskylan plötsligt in igen. Förhoppningsvis håller prognosen att det försvinner om tre, fyra dagar.
Det hoppas nog Inger i alla fall som anlände under natten. Hon längtar efter sol och värme efter att ha genomlidit ett par mörka och vresiga höstmånader i Sverige. Så nu hoppas vi på det bästa.
I grannstaten Tamil Nadus mångmiljonstad Chennai suktar de garanterat ännu mer efter molnfri himmel. Efter en månads kontinuerligt regnande är hela området översvämmat och nu är det akut katastrofläge. På gatorna i Chennai tvingas man vada i vatten upp till midjan och ibland högre. Som om inte det vore nog så fick de ytterligare 340 mm regn under gårdagsnatten. Hela samhällssystemet och infrastrukturen har kollapsat. Dricksvatten blandas med kloak- och dagvatten. Elnätet har klappat ihop och vägarna är inte farbara. Miljontals människor är strandade i sina hem utan att kunna ta sig någonstans. De är utan dricksvatten, mat och andra förnödenheter. De kan inte kommunicera med omvärlden och kalla på hjälp eftersom mobiltelefoner är urladdade och kan inte laddas upp igen. Militären har kallats in för att hjälpa till, men de enorma vattenmassorna gör deras arbete svårt. Nu befarar man att sjukdomar ska gro och spridas i den fuktiga värmen. För att inte tala om alla kobror och råttor som söker sig upp ur sina hålor för att finna fast mark. Det är rätt jobbigt kort sagt. Och regnet fortsätter att falla.
Som vanligt finns det kreativa entreprenörer som tänker utanför boxen och hittar lösningar även i de svåraste situationer. Häromdagen berättade jag om taxibolaget OLA Cab. I Chennai har de naturligtvis fått problem med sin business eftersom majoriteten av gatorna står under vatten och inte kan användas. Sätter man sig ner och tycker synd om sig själv då? Inte om man är indisk entreprenör. Då tänker man till och nu har OLA Cab tillfälligt gått över till små båtar som de kör runt på gatorna med. Fiffigt, eller hur?

 Biätarna vill helst ha sol. Annars håller sig bina borta och de får lägga sig hungriga på kvällen.
Till top