Trafiken del 2 - Tut, tuuut!!!

Allmänt / Permalink / 3

I Sverige har vi inte förstått vad signalhornet på en bil är till för. Det har man däremot klart för sig här i Indien och det finns ett väl utvecklat informellt regelverk för när man ska tuta och inte. En kort sammanfattning av det regelverket är att alltid tuta, så ofta som möjligt och helst lite till.

Men riktigt så enkelt fungerar det inte. Studerar man signalerandet lite mer i detalj, så finns det faktisk lite riktlinjer att följa.

1)      Man tutar när det finns ett fordon framför och man vill göra den trafikanten medveten om att ”här bakom finns jag”. Eftersom det alltid är någon framför i den täta trafiken så innebär det att du alltid har en anledning att tuta.

2)      Man tutar när någon försöker tränga sig förbi, kryssande mellan de obefintliga filerna. Eftersom det alltid finns någon som försöker tränga sig förbi, antingen på höger eller vänster sida, så finns det alltid en anledning…

3)      Du tutar när du själv försöker tränga dig förbi för att säga ”se upp, här kommer jag!”. Eftersom du alltid är på väg förbi någon så…

4)      Du tutar på de fotgängare som, med livet som insats, försöker korsa gatan. Eftersom det alltid är någon på väg över gatan så…

5)      Du tutar när du ska svänga i en korsning eller i en skarp kurva för att varna de som eventuellt befinner sig på andra sidan.

6)      Du tutar väldigt ihållande om ett fordon står stilla framför dig så du inte kommer fram. Det oavsett om det i sin tur står 316 fordon i kö framför det fordon som hindrar just dig.

7)      Om inte något av ovanstående alternativ passar in är rekommendationen att tuta ändå för säkerhets skull.

Lite skillnad mot i Sverige där det finns två anledningar att tuta. Den ena är när man via signalhornet vill säga hej till någon man känner.
Den andra när man blivit så förbannad att man håller på att göra i byxan av upphetsning. Det sistnämnda renderar oftast i ett ilsket och oförskämt ”FUCK YOU!" långfinger rätt i ansiktet.
Men det skulle aldrig hända här i Indien. Trots att det ibland tutas som om de försöker slita ut signalhornet i enda ihållande, till synes tvärilsken signal, så ser man väldigt sällan någon irritation.

Tvärtom, här har många fordon till och med en uppmaning till bakomvarande trafikanter att signalera.

 

 

#1 - - Jessica:

Ha,ha det stämmer så bra!
Tutandet är nog det enda negativa jag kan komma på med Bangalore, men galet enerverande!
Kramis på er!

Svar: Hej Jessica:-) Man vänjer sig vid larmet på nåt vis. Det är mest störande i början.
Peter Cederberg

#2 - - Anders Larsson :

Hej Ni verkar ha det bra och få många nya upplevelser.
Häls Anders

Svar: Hej Anders! Jodå, vi lider inte direkt här. Finns de som har det betydligt värre.
Peter Cederberg

#3 - - Lise:

Ha ha, hvor herlig beskrivelse!

Till top